2015-05-13

Kallelsen som kom i efterhand...

Undrade du varför det kom en kallelse till årsmöte i efterhand - det gjorde vi också i styrelsen! Förklaringen är att vårt utskick som aldrig kom iväg i tid (och som orsakade senareläggningen) hade fastnat i Postens digitala kö...

Posten Kundservice Digital har bekräftat att problemen nu skall vara lösta, och protokollet är på väg ut.

2015-05-06

Anläggningsbelutet

Efter önskemål på stämman 5/5 2015 finns här anläggningsbeslutet scannat av den papperskopia vi har. Tyvärr är originalet inte det bästa.


2015-05-05

Angående dagvatten

Vid årsmötet kom det som brukligt upp frågor rörande dagvatten.

Här återges några referenser som vi hittat då vi utrett vad som kan anses gälla i frågan:

Ur: Dagvattenhantering ur det juridiska och ansvarsmässiga perspektivet, Erfarenheter från Göteborgs kommun, Martin Öbo och Åke Persson, Göteborgs kommun:

"Enligt jordabalken är varje fastighetsägare skyldig att ta emot det vatten som kommer rinnande från angränsande fastigheter."


Ur utredning av Lindhés advokatbyrå, "Enskild väghållning och dagvatten m.fl. frågor" 2008:

"Till den enskilda väghållarens uppgifter hör dock ej att ta hand om regn- och ytvatten (dagvatten) från tomterna längs de vägar väghållaren har att sköta, om det inte särskilt föreskrivs i det för väghållaren gällande anläggningsbeslutet att förutom vägar också sköta en sådan dagvattenanläggning."

Samt:

"Enligt 3 kap 1 § Jordabalken skall var och en vid nyttjandet av sin eller annans fasta egendom ta skälig hänsyn till omgivningen. Vad gäller ytvatten som ansamlas inom en fastighet innebär denna allmänna hänsynsregel att fastighetsägare, eller nyttjanderättshavare inte aktivt får leda vatten från sin fastighet eller sitt skötselområde in på annans fastighet, till skada för annan.

Hänsynsregeln leder dock inte till en skyldighet att inom sin fastighet ta hand om naturligt ytvattenflöde. Utgångspunkten för sådant naturligt vattenflöde är istället att fastighetsägare är skyldig tåla vattenflöde från högre beläget markområde; en ägare av en tomt lägre belägen än en högre belägen granntomt, angränsande högre beläget vägområde eller grönområde, kan således inte begära att ägaren eller förvaltaren av det högre belägna markområdet skall vidta åtgärder för att hindra naturligt ytvattenflöde från detta område ner på den lägre belägna tomten.

Principen om att en markägare är skyldig tåla naturligt ytvattenflöde har delvis belysts av Högsta domstolen i NJA 1971 s. 468".

Från en annan kommuns hemsida: